Aktuella kurser

Grafik 25%

Utvecklas inom tre olika grafiska tekniker under en termin! Höstens grafikkurs på Uppsala Konstgrafiska Verkstad ger dig möjlighet att arbeta med både djuptryck, fotoetsning och screentryck, under vägledning av Gijs Weijer och Tam Hare.

Grafikkursen är ett samarbete mellan Region Uppsala folkhögskola och Uppsala Konstgrafiska Verkstad. Sök senast 1 augusti!

Höstens terminslånga grafikkurs på Uppsala Konstgrafiska Verkstad är uppdelad i block där du får möjlighet att utforska tre olika grafiska tekniker. Under de tre första tillfällena ligger fokus på djuptryck. Vi kommer skapa med torrnål på plast och trycka på grafikpapper med vattenbaserade färger. Du kommer få bekanta dig med grafikpressarna och testa olika motiv och kulörer.

De kommande sex kurstillfällena fokuserar vi på fotoetsning. Här kommer du få arbeta med de olika tekniker som ingår i denna process. Bilderna skapas fotografiskt men kan vara reproduktioner från nästan alla medier, såsom teckningar, målningar eller collage. Konstverken överförs till ljuskänsliga fotopolymerfilm, som har pressats på en aluminiumplåt. Bilden exponeras sedan på fotopolymerfilm med hjälp av UV-ljus enheten och framkallas i giftfria sodakemikalier för att slutföra resningsprocessen.

De sista sju tillfällen blir det fokus på screentryck. Vi trycker med vattenbaserade färger i flera lager och med olika kulörer. Du kommer få möjlighet att testa att trycka på både papper och textil samt få vägledning i hela processen, från att skapa motiv till hur du exponerar och framkallar motivet i screenramarna. Vi kommer också gå igenom hur du hanterar papper, färg och själva tryckprocessen.

Förkunskaper: kursen passar både dig som är nybörjare och dig som har arbetat med grafik tidigare. Inga förkunskaper krävs för att gå kursen. 

Omfattning: kursen är på 25% och pågår under 16 onsdagar, mellan klockan 17 till 21.

Djuptryck: 14 augusti, 21 augusti och 28 augusti

Fotoetsning: 4 september, 11 september, 18 september, 25 september, 2 oktober och 9 oktober

Screentryck: 16 oktober, 23 oktober, 6 november, 13 november, 20 november, 27 november och 4 december

(Onsdagen den 30 november är det uppehåll för höstlov)

Kostnad: kursen kostar 3000 kronor. All undervisning är avgiftsfri. Kursen är inte studiemedelsberättigad. 

Tid: klockan 17 till 21.

Plats: Uppsala Konstgrafiska Verkstad
Ulleråkersvägen 36B, 756 43 Uppsala 

Lärare: Gijs Weijer och Tam Hare

Sista anmälningsdag: 1 augusti 


GRAFIK X 3: fortbildningar för konstnärer verksamma i Uppsala län

Fortbildning 3/3 om fotopolymer kommer under hösten 2024


Fortbildningar för konstnärer utmynnar i utställning!

Under fortbildningarna i koppargrafik med elektrolys samt i screentryck fick deltagarna besöka Medicinhistoriska museet och inspireras av frågor kring kropp och själ. Verken som skapades under fortbildningarna kommer att visas som en del av Medicinhistoriska museets höstutställning som ska öppna i slutet av september 2024. Mer information om öppningsdatum kommer längre fram.

Den 14 september (Kulturnatten 2024) kommer utställningen att vara öppen till publiken.